*

Sabina Naisellista ilmaisua

Uskon puhdistus – päivityksiä saatavilla

Olen pienestä lähtien ollut viehättynyt tarinoista. Luin ja piirsin. Olin varmasti ala-asteikäisenä 90% vapaa-ajastani kotona niitä tehden, tarinoita eläen. Yläasteelta en muista missä kaverit odottivat bussia, sillä minä odotin Kalajoen kirjastossa, lukemassa alkuperäiskansojen runoja tai kokemassa Stephen Kingin pahuuden kuvausta. Tämä lohdutuksen sanoiksi siis nuori Sinulle joka tunnet, ettet ihan aina sovi joukkoon, jos et ymmärrä mitä tämä aineellinen maailma on. En osaa nyt aikuisenakaan aina toimia aineellisessa maailmassa vaan teen jotakin hassua. En tajua mitä on muoti joten minulla on vain vaatteet, enkä ymmärrä aina sosiaalisia tilanteita, joten teen jotakin outoa tai jopa tökeröä.  Näin aikuisena tämä ei enää haittaa -aikuisia ei enää haittaa, koska ympärillemme jääneet ystävät ja perhe ovat he, jotka tykkäävät tavastani olla hassu. Jatka lukemista, lapsi ja nuori. Tarinoiden on tarkoituskin viedä mennessään, antaa uusia näkökulmia, tuoda tunteita - yhteisöllisyyden, kasvamisen, pelon, surun, menetyksen, kiihotuksen, vääryyden, onnistumisen, pettymyksen – kaikkia tunteita. Psykologia osaa jo selittää, miksi tietyt kirjasarjat ja elokuvat menestyvät: ne vastaavat lukijan psykologisiin tarpeisiin parhaiten – ja samalla olet perillä, juhuu , siitä mistä kaveritkin. Pelaa vain tietokoneellakin, mutta äitinä haluaisin suositella juonellisia pelejä, olettaen näin niiden kehittäjien olevan aikuisia, jotka jatkavat ihmisen tarinankerronnan perinnettä.

Meillä lapsuudenkodissani kuuluttiin kirkkoon ja nyt omassa kodissamme kuulutaan tänäkin päivänä, suomalaista kulttuuriperinnettä mukaellen,  antaen sen tarjota vastauksensa länsimaisen ajattelun psykologisiin kysymyksiin. Siihen on syynsä, miksi Raamattu on kerätty kokoelmaksi, joka se on. Tiede alkaa vähitellen osata selittää tämän kulttuurin uskomattomalta tuntuvaa jatkumoa.

”Uskonpuhdistus” on sana, käsite ja ilmiö, jota olen viime aikoina pohtinut. Tuhannen vuoden ajan kristinusko katolisessa muodossaan pysyi samana, kunnes ei enää osannut vastata yksilön psykologisiin tarpeisiin kaiken selittäjänä, koska se vaati kirjaimellista tulkintaa. Kävimme läpi uskonpuhdistuksen mm. Lutherin opetusten kautta, näin se historiankirjoissa kerrotaan. Millä muin sanoin tämän olisi voinut kirjoittaa? Tarkoittiko ”uskonpuhdistus” siihen aikaan nimenomaan uskon puhdistusta lähinnä kirkon kaupallisuudesta ja välikätenä toimimisesta, vaiko Raamatussakin uskon siirtämistä kirjoitetun sanan kirjaimellisesta noudattamisesta siinä ajassa elävän yksilön omaksi tulkinnaksi; Lutherin riehuessa uskon maaperällä kuin Raamatun kertomuksen Jeesus Jerusalemin temppelissä  kaupallisuuden vallattua sen?

Tässä ajassa, kun tiede selittää havaintojemme maailmaa, tarvittaisiin aikuisia päivittämään kristillisyydenkin sanoma myös tieteellisesti ajatteleville nuorille – eihän Raamattu havaintomaailmastamme kerro. Ei jätetä siis tehtävää kirkon sisälle kaikumaan, vaan kerrotaan se lapsille ja nuorille teoillamme arjessa. Raamattu kertoo opetuksen kuten Pieni Merenneito, Prinsessa Ruusunen, Pinokkio ja Harry Potter. Taiteen ei ole tarkoituskaan olla kirjaimellista.

Erityisesti luovan lapsen ja nuoren sielu janoaa kuulla, että hänen tavallansa pohtia maailmaa on yhteiskunnallinen ja psykologinen tavoite -  sillä joskus tuo tavoite voi olla hukassa aikuisikään asti. Hitto, taitaa olla hävöksissä joskus koko nykyihmisen elämän. Suojele tuota lasta ja nuorta voimakkailta ideologioilta: hän tahtoo edistää hyvää maailmassa, mutta saattaa päätyä ristiriitaa kokiessaan toteuttamaan sitä ideologioiden jo valmiiksi pureksituilla ohjeilla, jotka ovat Nietzschen 1800-luvulla lausutuin sanoin ”Jumalan kuoltua” tappaneet 1900-luvulta lähtien miljoonia ihmisiä. Moraalinen kehitys tapahtuu yksilössä toisensa jälkeen, sukupolvi sukupolven jälkeen. Tulee aina olemaan ihmisiä, joille pelkän havaintomaailman selittäminen ei anna syytä elää. Tiedekään ei edisty ilman tuota mielikuvitusta.

Ihminen on tietoisuudessaan, tietämämme mukaan, kehittynein eläin. Tuo tietoisuus on vahvuutemme ja on oleva tuhomme ; ollut kulttuurien tuho sivilisaatioiden syntyajoista lähtien. Ruokkikaamme sitä siis havaintojemme maailman selityksin, mutta luovuuden tuoman tarpeen mukaan myös kuvaten elämän tarkoitusta taiteen keinoin.

Täytyy paljastaa, että olen huolissani internetin ja somen tuomasta keskittymiskyvyn puutteesta ja nopeasta, mutta hetkellisestä tarpeiden tyydyttämisestä ja yksioikoisista vastauksista. Toivottavasti tietotulva luo niin rakentavan ristiriidan nuorelle, että moraalinen kehitys nopeutuu – onhan tämäkin mahdollista, jos pystymme pitämään sananvapaudesta kiinni. Joka tapauksessa tässä ajassa tarvitaan voimakkaampaa koulun tieteellistä; vanhempien ja yhteisön moraalista ohjausta näkemään valeuutisten ja ideologioiden värittämien todellisuudentulkintojen läpi.

Siihen miten ideologiat kohtaavat, emme tiedä vielä vastausta. Käännyttäjän tullessa ovelleni kiitän huolenpidosta ja sanon että täällä kuulutaan jo kirkkoon. Jos tavoite on evolutiivinen jatkuvuus ja elämänilo, niin on hänkin luovuudessaan jo ainakin etsimässä sitä. Kaunis kiitos toimii johonkin pisteeseen asti myös politiikassa, mutta näemmä tieteellä rakennettu yhteiskuntammekaan ei osaa eritellä uskonnonvapautta käytännössä kouluissa ja instituutioissa. Kristillisen ilmaisunkin on annettava säilyä, jotta sen moraaliopetus - kyky suojella elämää - ei kuole. Viisaammat suunnittelevat, miten tämä käytännössä järjestetään.

Onnellista joulun odotusta, ja uuden sukupolven syntymäjuhlaa. Mitä sen symboliikka Sinulle kertoo? 

 

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kristinuskoon kuuluu sekä hengellinen että maallinen regimentti. Edellisestä ei ole suoria aistihavaintoja, mutta jos Luoja pistetään hyllylle, niin uskontunnustuksetkin pitää kirjoittaa uusiksi. Ehkä kannattaa silloin perustaa uusi uskontokin?

Takerruin siis tähän: "eihän Raamattu havaintomaailmastamme kerro."

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Jumalan suuret teot eivät ole ristiriidassa ilmoituksen kanssa.

Toimituksen poiminnat